Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DMP Heusden stelt vragen aan college over verdringing van starters op de woningmarktDe positie van starters op de woningmarkt is de laatste jaren verslechterd. Vanwege de stijging van de woningprijzen en het leenstelsel is het voor starters moeilijker geworden om aan een koopwoning te komen. Dan helpt het niet als potentiële starterswoningen worden opgekocht om er arbeidsmigranten in te huisvesten of om deze woningen te verhuren. De fractie van DMP Heusden heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college omdat deze situatie een snelle en slagvaardige oplossing verdient.

DMP heeft de laatste tijd diverse verontrustende berichten ontvangen van inwoners van de Beethovenlaan in Drunen. De drive-in-woningen aan de Beethovenlaan zijn op de woningmarkt bij uitstek geschikt als starterswoningen (verkoopprijs rond €200.000). De woningen worden echter de laatste jaren voornamelijk verkocht aan huisjesmelkers die vervolgens arbeidsmigranten in de woningen plaatsen of de woningen verhuren. De buurt maakt zich grote zorgen over de sociale cohesie, de positie van starters en het woon- en leefklimaat in de buurt en hebben dit bij de gemeente kenbaar gemaakt. Voor raadslid Noah Brok was dit voldoende om schriftelijke vragen op te stellen en deze naar het college te sturen. 

Ongetwijfeld doen situaties zoals deze zich ook op andere plekken in de gemeente Heusden voor. Daarnaast is het beleidsplan omtrent huisvesting van arbeidsmigranten recentelijk tot een nader moment uitgesteld. Dit terwijl andere gemeenten om ons heen al wel daadkrachtig beleid hebben opgesteld als het gaat om het huisvesten van arbeidsmigranten. In Waalwijk is er bijvoorbeeld, een parapluplan opgesteld die de regie in handen legt van de gemeente. Dat huisjesmelkers in Heusden een voet tussen de deur krijgen is een logisch gevolg van, ten opzichte van omliggende gemeente, ruimhartige huisvestingsmogelijkheden in bestemmingsplannen. Het is in Heusden namelijk mogelijk om zonder vergunning/toestemming vijf personen in onzelfstandige wooneenheden (kamerverhuur) te huisvesten. Andere gemeenten in de regio beperken het wonen in een woning tot één samengesteld huishouden, waarbij voor de huisvesting van arbeidsmigranten gemotiveerd moet worden afgeweken van het bestemmingsplan. Hierdoor kan een ruimtelijke afweging en een toets op het huisvestingsbeleid gemaakt worden. Dit werkt drempelverhogend voor huisjesmelkers en geeft de regie aan de gemeente. Aangezien we in Heusden achterblijven op andere gemeenten ontstaat er een waterbedeffect: het wordt voor huisjesmelkers uit de regio een stuk aantrekkelijker om hier potentiële starterswoningen op te kopen, aangezien de gemeente Heusden nog niet het nodige beleid heeft opgesteld. Daarom hebben DMP raadsleden Noah Brok en Johan Meesters vragen opgesteld en hierbij vragen zij om een snelle oplossing, naar het voorbeeld van de gemeente Waalwijk, Loon op Zand of Dongen. 

DMP Heusden staat voor een gemeente met een plek voor iedereen. Buiten kijf staat dan ook dat het vestigen van arbeidsmigranten in de gemeente Heusden noodzakelijk is en met respect voor arbeidsmigranten, ondernemers en bewoners moet gebeuren. We vinden het desalniettemin van belang dat woningen die voor een bepaalde doelgroep beschikbaar zijn ook aan deze doelgroep verkocht zou moeten worden. Als DMP Heusden hopen we dat het college de vragen zorgvuldig beantwoord en dat de huidige situatie snel wordt opgelost! 

Lees hier onze vragen aan het college.

Lees hier de antwoorden van het college.

Bekijk hieronder het filmpje van Noah Brok.