Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DMP tevreden met vergunningplicht kamerverhuur arbeidsmigrantenAl eerder heeft DMP, vanwege verontrustende berichten van inwoners, aandacht gevraagd voor de huisvesting van arbeidsmigranten en gevraagd om directe kamerverhuur (tot 5 personen) in eengezinswoningen aan banden te leggen. Veel huisjesmelkers maakten hier dankbaar gebruik van. Zij kochten potentiele starterswoningen op om zonder vergunning de woningen te verhuren en arbeidsmigranten te huisvesten. Met de komst van het parapluplan wonen is dat nu definitief voorbij.

Potentiele starterswoningen werden de laatste jaren voornamelijk verkocht aan huisjesmelkers die vervolgens arbeidsmigranten in de woningen plaatsen of de woningen verhuren. De buurt maakte zich grote zorgen over de sociale cohesie, de positie van starters en het woon- en leefklimaat in de buurt en hebben dit bij de gemeente kenbaar gemaakt.

"Goed om te zien hoe de wethouder de schriftelijke vragen van collega-raadslid Noah Brok heeft opgepakt en hoe hij op onze zorgen heeft geacteerd. Het bevriezen van kamergewijze verhuur en het vervolgens vaststellen van een parapluplan wonen is een goede maatregel om meer sturing te kunnen geven aan kamerverhuur. Als positieve bijvangst krijgen starters ook weer meer kansen op de woningmarkt." aldus DMP-raadslid Johan Meesters.

Voortaan gelden er concrete regels en is een vergunning voor kamergewijze verhuur noodzakelijk. Hierdoor wordt het voor huisjesmelkers minder aantrekkelijk om starterswoningen op te kopen en trekt de gemeente Heusden de regels gelijk met omliggende gemeenten. Straks kan een ruimtelijke afweging en een toets op het huisvestingsbeleid gemaakt worden en heeft de gemeente meer sturing op de sociale cohesie en een goed woon- en leefklimaat in de woonwijken. Een door andere partijen ingebrachte motie om te onderzoeken of woningeigenaren die nu al kamerverhuur toepassen zich verplicht moeten melden en mutaties in de verhuur moeten doorgeven werd door DMP ondersteund. De uitkomst van dit onderzoek volgt later.