Al geruime tijd horen we dat de kosten van de jeugdzorg stijgen. Naast dat meer jongeren gebruik maken van jeugdzorg zijn ook de kosten van de geboden zorg aan de hoge kant. De vraag rijst of al het te besteden geld aan de jeugdzorg wel op de juiste plaats terecht komt? Hoe kunnen we garanderen dat we, ook in de toekomst, de jeugd in Heusden de zorg kunnen bieden die nodig is?
 
De toename van de kosten voor jeugdzorg leidt landelijk tot grote tekorten bij gemeenten. In 2019 kende de gemeente Heusden een stevig tekort. Het beeld over 2020 is dat dit tekort verder is toegenomen. We willen meer grip op de inzet van jeugdhulp en verwachten zo ook de kosten te kunnen beteugelen. Naast het veranderen van de regionale inkoop, om daarmee beter te kunnen sturen op de kosten, moet er ook gekeken worden of door aanpassingen in de toegang, de doorverwijzing naar de jeugdzorg efficiënter kan. 
 
Om de mogelijkheden hiervoor te bekijken gaat er een onderzoek plaats vinden met als uitkomst een rapport voorzien van een plan van aanpak, alsook de kosten die daarbij horen. De gemeenteraad heeft hiervoor het gevraagde eenmalige budget van € 150.000 beschikbaar gesteld. Het is een fors bedrag dat je vooraf uitgeeft en zichzelf uiteindelijk terug zal moeten verdienen, maar niks doen is geen optie.
 
Jeugdzorg is voor DMP Heusden een belangrijk onderwerp. Onze jeugd heeft de toekomst en naast dat er veel gesproken wordt over geld, als het over jeugdzorg gaat, willen we aandacht blijven vragen voor de personen achter het geld! We moeten daarom zorgvuldig te werk gaan. DMP heeft daarnaast aangedrongen om de ingewikkelde communicatie rondom jeugdzorg meer te laten uitdrukken via beelden, infographics en overzichten zoals de actielijnen in de raadsinformatiebrief bij het voorstel. Dit om de ingewikkelde materie begrijpelijker te maken. De wethouder heeft dit toegezegd. Naast het belang van het eenmalige budget voor het onderzoek is DMP van mening dat, wanneer we extra investeren, we ook altijd naar het totaal moeten kijken. Niet stapelen maar vervangen. Wanneer je extra investeert, je bepaalde taken die minder efficiënt zijn herschikt of zaken anders inricht, kun je de organisatie plat, simpel en betaalbaar houden, lijnen kort en efficiënt. De wethouder gaf aan hier zeker naar te gaan kijken en dus mee te nemen in het plan van aanpak.
Menu