Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geld voor upgrade Lambertusschool HaarsteegBij goed onderwijs, hoort passende huisvesting. Een aantrekkelijke, inspirerende en gezonde omgeving draagt bij aan een positief leerklimaat. Als DMP Heusden vinden wij het van groot belang dat dit voor alle kinderen in onze gemeente opgaat. Tijdens de raadsvergadering van 9 februari is dan ook conform het Integraal Huisvestingsplan (IHP) een krediet van € 1.180.000 beschikbaar gesteld voor een upgrading van Lambertusschool in Haarsteeg.

De zorgplicht voor de huisvesting van het Primair Onderwijs (PO) en het Voortgezet Onderwijs (VO) is een wettelijke verantwoordelijkheid van de gemeente. De verantwoordelijkheid voor onderhoud en aanpassing van schoolgebouwen is vanaf 2015 wettelijk overgedragen aan de schoolbesturen PO (Stichting Scala). De gemeente Heusden en Stichting Scala zijn eerder overeengekomen welk (achterstallig) onderhoud nog voor rekening van de gemeente komt. Het budget voor huisvesting van scholen is onvoldoende om in een keer de noodzakelijke onderhouds inhaalslag te maken bij alle scholen. Daarom zijn in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) afspraken gemaakt om in de eerste 10 jaar de nieuwbouw, renovatie en upgrade kosten voor rekening van de gemeente te laten komen. Als het gaat over upgrade is er afgesproken dat naast de noodzakelijke aanpassingen beperkte onderwijskundige aanpassingen meegenomen worden evenals een nieuw kleurenschema voor binnen en buiten.

Dit is als zodanig ook bij de upgrade van de Lambertusschool gebeurd. Het gaat dan om zaken als bijvoorbeeld een schuifwand om lokalen te scheiden. Het zwaartepunt van de ingrepen ligt daarbij op installatietechnisch vlak, binnenklimaat en beperkte energiebesparende maatregelen in combinatie met de nodige levensduur verlengende maatregelen. Hetgeen door de raad als zodanig is besloten is als volgt:

  • De upgrade bij basisschool Lambertus wordt aanbesteed op basis van de werkomschrijving en de bouwkostenraming;
  • Een krediet van maximaal € 1.180.000 beschikbaar te stellen voor de upgrading van basisschool Lambertus in Haarsteeg;
  • Een eventuele bijdrage op grond van de SUVIS-regelingen (Subsidieregeling voor ventilatie op scholen) in eerste instantie ten gunste te laten komen van een eventueel tekort bij de afgesproken upgrade van het gebouw van de Lambertusschool. Als het hele project wordt opgenomen in de aanvraag, en deze wordt toegekend, zal het maximale subsidiebedrag € 150.000 (=30%) bedragen. Als DMP Heusden hebben we gevraagd of eventuele meerkosten komend uit eventuele asbestsanering ten laste komen van deze opbrengst. De wethouder heeft dit toegezegd.