Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De mentale gevolgen van de coronacrisis onder jongeren

DMP Heusden wil zich actief inzetten om jongeren te bereiken

De coronacrisis houdt ons nu al bijna een jaar in de greep. Deze crisis, en dan met name de maatregelen die worden ingesteld om de crisis onder de duim te krijgen, brengt ook mentale gevolgen met zich mee. Eenzaamheid was vooral een begrip dat geassocieerd werd met oudere personen. Maar als gevolg van de coronacrisis vormt eenzaamheid ook steeds meer een probleem onder de jongere generatie.

Onderzoek van I&O Research bevestigt dit. Uit dit onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders zich eenzaam voelen in de coronacrisis. Vooral onder de jongeren is er een stijgende lijn te zien in de eenzaamheidsgevoelens. Bijna de helft in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis en bij jongeren onder de 25 is dat aantal nog groter. Waar het percentage eenzame jongeren in maart 2020 nog lag op circa 50 procent is dit in mei gestegen naar 60 procent. Al met al brengt de crisis voor veel jongeren een neerslachtig gevoel mee; weinig toekomst-perspectief, gevoelens van eenzaamheid, verhoging van stress en een beperkte ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Op langere termijn zou dit tot (sociale) problemen kunnen leiden.

Als DMP Heusden vinden wij het belangrijk om actief in te zetten tegen deze corona-eenzaamheid. Eind 2020 hebben raadslid Noah Brok (19) en fractieondersteuner Manon Molenschot (20) vragen gesteld over de omvang van eenzame jongeren binnen onze gemeente en de stappen die worden gezet om eenzame jongeren te helpen. In de beantwoording van het college op deze vragen wordt het aantal (zeer ernstig) eenzame jongeren in de gemeente Heusden, op basis van de meest recente jongerenmonitor van de GGD in 2019, geschat op 140-150. Binnen de gemeente Heusden zijn er al verschillende activiteiten en organisaties die zich inzetten om deze eenzame jongeren een steuntje in de rug te geven. Dit gebeurt onder andere door alertheid van jongerenwerkers en de inzet van organisaties als Stichting Join us, Bijeen, O3 en Stichting de Schroef. Zo is er vanuit Stichting de Schroef en het jongerenwerk een uitgebreid activiteitenprogramma opgesteld voor de winterperiode. Tevens is er budget toegekend aan een inwonersinitiatief dat zich inzet om contact tussen eenzame jongeren en jongvolwassenen te creëren via bijeenkomsten.

Binnen de gemeente Heusden wordt dus al actief ingezet op het onderwerp ‘eenzaamheid onder jongeren’. Echter, als DMP zien wij nog wel ruimte voor verbetering in de communicatie van dergelijke activiteiten en organisaties richting de jongeren. Het is van belang de jongeren actief bewust te maken van de mogelijkheden die binnen onze gemeente geboden worden. Als partij gaat DMP zich op sociale media onder #JijStaatNietAlleen actief inzetten om de jongeren te informeren over de mogelijkheden en beschikbare organisaties. Houd dus de Instagram- en Facebookpagina van DMP in de gaten. Relevante stappen om de communicatie vanuit de gemeente Heusden aan te wakkeren over eenzaamheid onder jongeren worden ook genomen.

Voel jij je eenzaam? Neem contact op met www.join-us.nu of met www.bijeenheusden.nl