Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Driemaal scheepsrecht bij Die Heygrave?Voor de derde keer kwam het verduurzamen van zwembad Die Heygrave op de raadsagenda en opnieuw stond verhoging van het verwacht noodzakelijk budget hierbij centraal. Nu de gemeente bezig is met het uitwerken van de definitieve plannen voor het verduurzamen van het zwembad kwam aan het licht dat er toch meer geld nodig is dan eerder werd voorgesteld. Dit financiële tekort blijkt voor een groot deel toe te schrijven aan een telfout in eerdere voorstellen en daarnaast zijn de plannen nu door een deskundig bureau concreter uitgewerkt.

Het totaal van de geraamde kosten bedraagt nu € 3.055.000 exclusief btw en daarvoor wordt het zwembad stevig geïsoleerd, alle technische installaties vernieuwd en geheel gasloos gemaakt. Met name het verduurzamen en gasloos maken van het zwembad was voor DMP Heusden het doorslaggevend argument. Immers het zwembad is veruit de grootste energieverbruiker van alle gemeentelijke gebouwen. Wil Heusden haar doelstelling nakomen om in 2030 energieneutraal te zijn dan moet er nog flink worden doorgepakt. De keuze voor het zwembad is op dit moment dan ook het meest logisch. Maar desondanks doen ook bij DMP de hoge kosten echt wel zeer, aldus raadslid Ivan van Hemert in zijn betoog in de raadsvergadering.

Maar DMP wil het zwembad voor de toekomst behouden, omdat we het belangrijk vinden om al onze kinderen te leren zwemmen en zwemmen bovendien goed is voor eenieder. Dan moet je ook vinden dat je voor diezelfde kinderen aan het milieu denkt. Het belang van verduurzamen voor een beter milieu en de toekomst daar kun je dan gewoonweg niet op tegen zijn. We moeten allen (dus ook in Heusden) nog serieus doorpakken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook de EU heeft onlangs de doelstellingen tot 2030 fors verhoogd.

Technisch gezien wordt voorgesteld om met bodemwarmte aangevuld met luchtwarmte te gaan werken. Hiervoor komen er één of enkele zogenaamde open bronnen met daarop water-water-warmtepompen en twee lucht-water-warmtepompen. Voor deze laatste heeft DMP de wethouder expliciet gevraagd om aandacht te hebben voor het voorkomen van geluidshinder naar woningen in de omgeving van het zwembad. Wellicht kan bij verdere keuzes en de positionering van installaties hier afdoende rekening mee worden gehouden.

Er is nu een totaal budget beschikbaar gesteld waarbinnen gewerkt kan worden naar de ideale oplossing voor bouwkundige- en installatietechnische verbeteringen, waardoor het mogelijk wordt om het zwembad geheel gasloos te maken. Hierbij hebben wij wel aangegeven te verwachten dat het lukt om geld over te houden. De werkzaamheden staan voor 2021 gepland.