Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdelijke huisvesting Dromenvanger en SBO de Leilinde in OudheusdenDe basisscholen zitten nu al op één plek. En allebei de scholen krijgen nieuwbouw, waarbij De Dromenvanger (onderdeel van Scala) en De Leilinde (Willem van Oranje College) ook echt onder één dak komen. Het nieuwe gebouw komt op dezelfde locatie. Tijdens de bouw is andere huisvesting nodig. Noodunits kosten de gemeente al snel zes ton per school. In totaal dus 1,2 miljoen, een flink bedrag. Maar gelukkig is er een alternatief en dus een financiële meevaller. 

Het voorstel leert dat De Leilinde tijdelijk naar ruimtes in het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg verhuist. Voor De Dromenvanger zijn evenmin tijdelijke units nodig. Deze school blijft tijdens de nieuwbouw in het bestaande gebouw, omdat de nieuwe school iets verderop op het terrein komt te staan. Prima ontwikkelingen wat DMP Heusden betreft. Er is goed gekeken hoe we op dit punt zorgvuldig om kunnen gaan met gemeenschapsgeld, maar toch hebben we een kritische noot voor wat het proces betreft.

Als gemeente hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid, namelijk zorgen dat iedere leerling zich in een fijn schoolgebouw kan ontwikkelen en kan werken aan zijn of haar talenten. In dat kader hebben we het integraal huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. Dit plan is ambitieus! Voor 2021 staat er voor ruim € 12 miljoen aan projecten op de planning. De conclusie bij de behandeling van het IHP in de gemeenteraad was dat er nog veel onzekerheden zijn. Zijn de normbedragen toereikend? Hoe zit het met eventuele inflatie? Wat doet de werking van vraag en aanbod in de bouwwereld op de prijs? Tevens hebben we met elkaar afgesproken dat de kosten voor het energieneutraal of bijna-energieneutraal bouwen in kaart zal worden gebracht, zodat we ook hier een zorgvuldige afweging met elkaar kunnen maken. Dit inzicht hebben we op dit moment niet. Dat is er pas op het moment dat de daadwerkelijke aanbesteding heeft plaatsgevonden.

DMP Heusden vindt het vreemd dat er, zonder dat er concreet zicht is op de kosten, al reeds een toezegging is gedaan om een extra bedrag ter beschikking te stellen aan Scala voor het feit dat zij tijdens de bouw geen gebruik zullen maken van tijdelijke onderwijshuisvesting. Laten we vooropstellen dat we het top vinden dat Scala zo heeft meegedacht aan de voorkant om huisvesting in tijdelijke units te voorkomen. En mocht de aanbesteding voor de nieuwbouw lager uitvallen dan zal DMP de laatste zijn die niet een extra bedrag beschikbaar wil stellen aan de nieuw te bouwen school, maar wij hadden dit proces toch echt graag in een andere volgorde gezien. We dragen met elkaar de verantwoordelijkheid voor nieuw te bouwen en te renoveren scholen en met de onzekerheid die er nu nog is op de kosten loopt de wethouder, wat ons betreft, aardig wat passen op de troepen vooruit. In de informatievergadering werd al duidelijk dat meerdere partijen er zo over denken. Daaropvolgend heeft de wethouder een aanpassing gedaan in het besluit. De hoogte en de bestemming worden nu ter besluitvorming voorgelegd aan de raad op het moment dat ook het totale krediet voor de nieuwbouw wordt besproken. Als DMP Heusden kunnen we hiermee leven zij het met gezonde tegenzin.