Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een nieuwe Lokale Educatieve AgendaDe lokale educatieve agenda (LEA) is na wetswijzigingen op het onderwijsachterstandenbeleid in 2006 ingevoerd om het lokaal onderwijsbeleid opnieuw vorm te geven. De LEA vervult de overlegverplichting van kinderopvang, onderwijs en gemeente om in gezamenlijkheid en op basis van gelijkwaardigheid tot afspraken te komen over het onderwijs- en jeugdbeleid. Tijdens de vergadering van 15 december 2020 stond de lang verwachte LEA op de agenda. DMP-raadslid Caren Joosten uitte namens DMP Heusden de enigszins teleurgestelde mening over de LEA. 

Er is, in toeloop naar de LEA, afzonderlijk met partners gesproken maar niet in gezamenlijkheid terwijl juist daar de meerwaarde van een LEA zit. Wat DMP Heusden betreft een gemiste kans. Natuurlijk hebben we te maken met Corona maar de laatste LEA dateert van 2008 en is daarna niet meer van de plank gekomen. Antwoorden van het college op eerder gestelde vragen van DMP gaven andere verwachtingen. Maar het voelt nu voor DMP een beetje als een ‘moetje’ en dat vinden we oprecht zonde. We willen juist geen papieren tijger, maar zien een LEA als kompas wat een gezamenlijke richting geeft aan onderwijs- en jeugdbeleid. 

Onze gemeente kent zoveel professionals die dagelijks bezig om het beste te doen voor onze jeugdigen op het gebied van opgroeien, onderwijs en ontwikkeling. Benut die kennis en kunde. Breng in kaart wat er leeft in onze kernen. Welke thema’s behoeven aandacht? Welke ambitie hoort daarbij en nog belangrijker hoe zetten we dat om in een uitvoeringsagenda. Het voorliggende stuk brengt de overlap van beleidsvelden goed in beeld. De vervolgvraag is hoe we elkaar daarop versterken in plaats van dat we dingen dubbel of misschien niet doen. Dat vraagt een regierol van een gemeente.

In de LEA van 2008 was er een visie op de overlegstructuur echter is dit nooit goed van de grond gekomen. De overlegstructuur is wel een cruciaal onderdeel om op structurele wijze aan ambities en verbetering te werken. Ook een overlegstructuur ontbreekt in de nieuwe LEA. De nieuwe LEA geeft een mooi inzicht van wat er op welk domein gebeurd, maar staat naar de bescheiden mening van DMP nog ver af van wat een LEA zou moeten zijn. Daarom heeft DMP een motie ingediend die unaniem is aangenomen door de gemeenteraad. We hopen dat deze motie tot een mooi proces gaat leiden en dat er over een jaar een goed gedragen stuk is, waar we met elkaar de schouders onder kunnen zetten.

Lees hier de motie over de LEA