Het college heeft antwoorden gegeven op de door DMP Heusden eerder gestelde vragen over (zwerf)afval. Rondslingerend afval is een doorn in het oog van veel mensen. Zeker als vrijwilligers tijdens een Clean Up Day alles netjes opgeruims denken te hebben en de volgende dag weer nieuw zwerfafval zien liggen. Dat het hier om een complex mentaliteitsprobleem gaat begrijpt DMP maar al te goed. Desondanks wilden we graag weten wat de gemeente hier aan doet. 

Uit beantwoording van het college blijkt dat gelukkig steeds meer inwoners zich sterk maken voor de aanpak van zwerfafval. Er zijn vele initiatieven vanuit de samenleving om zwerfafval op te ruimen, zoals de individuele ZAP-ers (zwerfafvalpakkers), schoonconvenanten en adoptie-overeenkomsten tussen gemeente en verenigingen, scholen en nu ook ondernemers. Deze aanpak zorgt voor een sneeuwbaleffect, waarbij inwoners elkaar ook gaan aanspreken op ongewenst gedrag. Het resultaat zal minder zwerfafval in de leefomgeving zijn.

Waar mogelijk wordt gehandhaafd op het veroorzaken van zwerfafval, dumpingen en bijplaatsingen. Handhaving op het veroorzaken van zwerfafval is erg lastig, omdat dit alleen mogelijk is als de BOA het strafbare feit op heterdaad betrapt. Bij dumpingen en bijplaatsingen wordt gezocht naar de aanwezigheid van adresgegevens. Als deze er zijn kan de BOA ook hier een boete uitschrijven. 

Kernprobleem is het gedrag van een deel van onze inwoners, die hun afval dumpen en geen gebruik maken van de voorzieningen die hiervoor beschikbaar zijn. Om de aanpak van (zwerf)afval nog meer vorm te geven zijn het afgelopen jaar de huidige afvalbakken in kaart gebracht. Dit is de basis voor het nog op te stellen afvalbakkenbeleid en beheerprogramma, die moeten leiden tot een uniforme, efficiënte structuur voor het plaatsen, ledigen en onderhouden van afvalbakjes.

Er staan verspreid in de gemeente 470 afvalbakjes, waarmee in 2019 ca. 34.400 ledigingen per jaar gemoeid waren. Hieraan werd door de buitendienst ca. 2.600 uur per jaar besteed. De hiermee gepaard gaande kosten bedroegen in 2019 ca. € 97.000. Het totaal aantal uren voor het legen van de afvalbakjes in 2020 zal, door Corona, zeker hoger liggen.

Bovenstaande blijkt allemaal uit antwoorden van het college op vragen van DMP-raadslid Ivan van Hemert. Het was hem ook opgevallen dat de afvalbakken langs fiets- en wandelroutes vaak overvol zitten en dat er regelmatig ook afval naast ligt. Van Hemert vroeg om zeker in de zomerperiode die afvalbakken ook op zondagochtend te legen en niet te wachten tot na het weekend. Volgens het college gaat dat niet standaard gebeuren, maar alleen als daar aanleiding toe is. De verschillende mogelijkheden worden verder onderzocht en meegenomen in het nieuwe afvalbeleid. Wordt vervolgd...

Lees hier de antwoorden van het college inclusief een bijlage

Zie hier de twee artikelen in het Brabants Dagblad:
'Waarom puilt die afvalbak uit in coronatijd'
'Afvalbakken op zondag legen'

 

Menu