Met een forse investering in een gasloos zwembad is ook het behoud voor de toekomst van zwembad Die Heygrave in Vlijmen een feit. DMP Heusden is voorstander van behoud van het zwembad. Het is belangrijk dat veel kinderen daar zwemles krijgen, maar ook voor recreanten jong en oud en verschillende (zwem)verenigingen die er gebruik van maken.

Op 22 september 2020 kon de gemeenteraad haar keuze uitspreken over de energiebesparende maatregelen die bij het zwembad genomen gaan worden en wat daarvan de kosten zijn. DMP had zich via raadslid Ivan van Hemert goed verdiept in dit vraagstuk, zo bleek ook afgelopen vergaderingen. Dat de gemeente Heusden flink moet investeren in onderhoud en vernieuwing is voor DMP Heusden vanzelfsprekend. Ook wil DMP snel aan de slag met het verduurzamen (energetisch verbeteren) van het zwembad. Immers het zwembad is momenteel de grootste energieverbruiker van de gemeentelijke panden in Heusden. Bovendien wil Heusden in 2030 met alle gemeentelijk gebouwen energieneutraal zijn. Dat is nog een flinke klus.

In september 2019 stemde DMP al in met een krediet van € 2.600.000. Dit was inclusief enkele aanpassingen in de sporthal. Op dat moment vroeg DMP om te onderzoeken of nog meer verbeteropties mogelijk waren om het zwembad geheel gasloos te maken. Uit onderzoek blijkt nu dat nog betere energie-technische maatregelen genomen kunnen worden dan vorig jaar gedacht. Het grootste technisch verschil zit in de keuze voor water-water-warmtepompen in plaats van lucht-water-warmtepompen, waardoor het zwembad geheel gasloos kan worden. Bijkomend voordeel is dat geen sprake zal zijn van een toename van geluidsoverlast in de omgeving. Hetgeen DMP van harte toejuicht en wat we in de beraadslaging hebben laten meewegen. Daarnaast worden veel isolerende werkzaamheden aan gevels en daken uitgevoerd.

Hoewel DMP Heusden tevreden is met een nog betere oplossing, blijkt dat hiervoor een aanvullend investeringskrediet van € 372.000 nodig is. In totaal dus een investering van bijna 3 miljoen. Wel is het goed om op te merken dat daarbij bouwtechnische verbeteringen worden doorgevoerd die anders op termijn alsnog te verwachten waren. Alles past nu onder de noemer 'verduurzaming' en DMP vindt het belangrijk om als overheid het goede voorbeeld te geven. Hierbij zal DMP vooral kijken naar het klimaatrendement en niet altijd alles koppelen aan investering versus terugverdientijden.

Uiteindelijk stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel. De definitieve plannen worden komende tijd verder uitgewerkt, daarna start de aanbesteding en als het goed is medio 2021 de uitvoering. 

Menu