Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindelijk bouwen naar behoefteIn de raadsvergadering van 22 september 2020 is hij dan eindelijk besproken: de Woonvisie van de gemeente Heusden. Het beleidsplan ligt pas anderhalf jaar na de beoogde datum bij de gemeenteraad op tafel. Diverse vragen en het initiatiefvoorstel van DMP Heusden laten zien dat volkshuisvesting een hot item is.

De afgelopen 9 maanden hebben DMP-raadsleden Martijn van Esch (fractievoorzitter) en Noah Brok zich samen met de fractie vastgebeten in het onderwerp volkshuisvesting. Wat daaruit voortkwam was een initiatiefvoorstel die er voor zorgde dat de woonvisie niet langer uitgesteld kon worden. In het initiatiefvoorstel stelde DMP dat er een tekort is aan betaalbare koopwoningen voor onder andere starters en senioren. Ook het recente woonwensenonderzoek toonde dit aan. DMP stelde voor om de komende jaren minstens 10% van de nieuwbouwwoningen te bouwen voor starters en 10% voor senioren. Verder moest de gemeente er middels een verordening op toezien dat de woningen alleen aan deze doelgroep konden worden verkocht.

De wethouder zag in eerste instantie weinig heil in het voorstel van DMP maar in de woonvisie komen dergelijke maatregelen wel terug. Dankzij de druk vanuit verschillende fracties komen er de komende jaren verruimingen in het woningbouwprogramma die meer particuliere initiatievenmogelijk maken, nieuwbouwwoningen moeten minstens 10% starters- en seniorenwoningen zijn en via een zelfbewoningsplicht kunnen deze woningen alleen nog aan die doelgroepen verkocht worden. Een goed resultaat als je het de fractie DMP vraagt.

Verder diende DMP een motie in om jongeren meer kans te geven op een huurwoning en werd er een motie over inbreidingsplannen aangenomen die samen met de VVD werd opgesteld. De gemeente Heusden heeft in de raadsvergadering van 22 september laten zien dat de woningmarkt helemaal geen markt is. De komende jaren gaan we voldoen aan de behoefte van de Heusdense inwoner en zorgen we er voor dat de gemeente een plek voor iedereen is. Volkshuisvesting voor onze inwoners is weer topprioriteit in onze gemeente.

Lees hier het amendement over Inbreidingsplannen
Lees hier het amendement over De hoogte in
Lees hier de motie over Stuurinstrumenten Woonvisie
Lees hier de motie over Geef jongeren een kans op een huurwoning

Zie hier het artikel in het Brabants Dagblad