Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van molensteen naar Landgoed SteenenburgDMP Heusden is verheugd met het vaststellen van bestemmingsplan Steenenburg (het oude Land van Ooit) door de gemeenteraad. Hiermee wordt de realisatie mogelijk gemaakt van een Hightech campus met een medisch research- en ontwikkelcentrum met internationale allure. Uniek in haar soort en een ontwikkeling die de gemeente Heusden op de kaart zal zetten, nieuwe banen creëert en aan zorg gerelateerde bedrijvigheid naar Heusden toe haalt. Dit samen met het behoud en restauratie van het Kasteel en de bouw van maximaal 226 woningen in een uniek, ecologisch en cultuurhistorisch waardevol gebied. DMP-raadslid Johan Meesters sprak over het afwerpen van een molensteen.

DMP Heusden denkt dat dit een meer dan reële invulling is van het gebied wat al meer dan 10 jaar als een molensteen om de nek van de gemeente hangt. En gaat het dan alleen om geld? In zeker zin wel. Laten we eerlijk zijn, het gebied staat voor 24 miljoen euro in de boeken. Maar het is een goed doordacht plan. Er is optimaal invulling gegeven aan de beschikbare open ruimtes voor bebouwing. Natuur blijft behouden, gecompenseerd en verruimd met de mogelijkheid om in de toekomst een noord-zuid corridor voor de fauna te creëren. Zo wordt in de nieuwe situatie ruim 19 ha bestemd als Natuur, Water of Groen. Dat is 55% van het totale plangebied. De cultuurhistorie wordt door het restaureren van het kasteel in ere hersteld en het gebied wordt permanent opengesteld door het aan de openbare ruimte toe te voegen. De invloed van het verkeer is beperkt, deze vindt alleen aan de randen van het gebied zijn intrede. In de ogen van DMP Heusden heb je er dan alles aan gedaan om deze molensteen definitief af te werpen en er een uniek en mooi gebied van te maken wat Heusden op de kaart kan zetten. Iets wat het Land van Ooit vroeger ook al deed.

De laatste maanden zijn er nog aanzienlijke verbeteringen in het plan aangebracht. Door alle partijen (bezwaarmakers, initiatiefnemer en gemeente) is duidelijk noodzakelijke water bij de wijn gedaan. Terecht, wat betreft woordvoerder Johan Meesters, want dit unieke gebied vraagt daarom. Ook al wordt het wellicht niet altijd zo ervaren, maar we zien duidelijk dat er geluisterd is naar de bezwaarmakers. Ook tijdens de raadsvergadering werd op een vraag van DMP Heusden duidelijk dat met een van de laatste potentiele bezwaarmakers een afspraak gepland staat om nog specifiek naar zijn bedrijfssituatie te kijken.

Daarnaast hebben we specifieke aandacht gevraagd voor de ontsluiting aan de noordkant van het gebied. We achten met de oog op de toekomst een goede doorstroming op de Spoorlaan van belang. Daarnaast willen we qua ontsluiting van het gebied en de verkeersveiligheid geen tweede Geerpark, dus niet pas een rotonde als het gebied bijna geheel in gebruik is. Dat zou enorm jammer zijn van dit goed doordacht bestemmingsplan. Verder wenst DMP iedereen en in het bijzonder de initiatiefnemer Jan Kelders sr. veel succes met de verdere ontwikkeling.

Zie hier het artikel in het Brabants Dagblad.