Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plan tegen EenzaamheidIedereen voelt zich wel eens alleen. Maar je voelt je eenzaam, als je het gevoel hebt dat je niet verbonden bent met anderen. Het is iets van alle leeftijden en niet te onderschatten. DMP Heusden vindt het daarom een goed initiatief dat we als gemeente Heusden actief de strijd aan gaan tegen dit gevoel door middel van het op 29 oktober jongstleden vastgestelde Plan tegen Eenzaamheid.

Als DMP Heusden beseffen we dat we aan iets nieuws beginnen waarvan het doel duidelijk is, namelijk het terugdringen van het gevoel van eenzaamheid, maar het proces nog niet in beton is gegoten. Die ruimte kan door betrokken partijen die zich willen inzetten tegen eenzaamheid worden ingevuld naar eigen inzicht. Dat alle initiatieven van burgers of groepen welkom zijn, ook degene buiten de aangesloten partijen, maakt het een plan met veel mogelijkheden voor al onze inwoners. Daar kan DMP zich helemaal in vinden. Toch heeft DMP tijdens de raadsvergadering van 29 oktober nog enkele kritische vragen gesteld aan de wethouder.

Deze vragen hadden vooral betrekking op:

  • de samenwerking tussen de verschillende partijen, die moeten gaan beslissen over het wel of niet toekennen van budget aan elkaars initiatieven.
    Als DMP Heusden hebben we aangegeven scherp te blijven op de onderlinge samenwerking en in te grijpen wanneer nodig. Dit kan bijvoorbeeld door een onafhankelijke voorzitter aan te stellen of een ander onafhankelijk persoon in een regierol.
  • de keuze van de hoogte van het werkbudget van €100.000.
    We hebben begrip voor het feit dat dit bedrag in principe nergens op is gebaseerd. Er zijn nog geen ervaringen opgedaan met dit soort trajecten en we moeten tenslotte ergens beginnen.

We vinden het belangrijk dat de criteria die ten grondslag liggen aan de uitgaven van het werkbudget voor iedereen duidelijk zijn, zodat er op een transparante manier mee omgegaan wordt. We zijn dan ook benieuwd naar de uitwerking van deze criteria die nog moet volgen.

DMP Heusden vindt het belangrijk dat de vele spelers op dit terrein proberen in gezamenlijkheid de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan. En hierbij elkaar versterken en helpen. Laten we van een Plan tegen Eenzaamheid gaan naar een Plan van Verbondenheid.

Lees hier het Plan tegen Eenzaamheid.