Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DMP vraagt versnelde aanpak verkeersveilige uitritten GeerparkDinsdag 29 oktober jl. stond de voortgang van het Geerpark Vlijmen op de politieke raadsagenda. Reden voor DMP Heusden om de ontwikkelingen in deze groene en duurzame woonwijk nog eens kritisch tegen het licht te houden. Want de bouw loopt weliswaar voortvarend en verschillende onderdelen worden erg mooi, er zijn helaas ook zorgen. 

De bouw en inrichting van het Geerpark loopt naar waarneming van DMP voortvarend. Vooral de waterslinger zorgt voor openheid in het plan. Ook het centrale park wordt erg mooi. Neemt niet weg dat DMP Heusden pleit voor blijvende aandacht voor het kwaliteitsniveau in andere delen van het plan en dat zij niet wil dat dit terugloopt. DMP neemt als voorbeeld het behouden van bestaand en aanplanten van nieuw groen, de aankondiging in de stukken voor het mogelijk meer toepassen van duikers en het verminderen van bruggen en voldoende diversiteit in het bouwprogramma. Ook voldoende levensloopbestendigheid van woningen, bouw van seniorenwoningen en de veilige fietsstructuur naar bijvoorbeeld de basisschool, moeten de volle aandacht blijven krijgen.

Dan een zeer belangrijk punt, namelijk de huidige verkeersveiligheid van de ontsluitingen van de wijk op resp. de Abt van Engelenlaan en de Tuinbouwweg. Hier waren rotondes voorzien, die als gevolg van ontwikkeling van deze wijk zouden worden aangelegd en bekostigd. Inmiddels is het Geerpark al zo’n 5 jaar in ontwikkeling en is nog niet bekend op welke verkeersveilige wijze het plan moet worden ontsloten. Ondertussen zijn er al honderden bewoners, en hun aantal zal in hoog tempo toenemen, die dagelijks op een gevaarlijke manier de wijk verlaten. De vraag rijst waarom de twee geplande rotondes niet in de fase van bouwrijp maken zijn aangelegd, iets wat je vaker ziet bij grote bestemmingsplannen.

DMP vindt dat op zeer korte termijn onderzoek gedaan wordt naar veilige ontsluitingen en dat de realisatie hiervan zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Daarbij moet de algehele veiligheid van/op de Abt van Engelenlaan en Tuinbouwweg worden meegenomen. Aanvankelijk wilde Heusden wachten op de GOL-plannen en het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). DMP wil sneller actie en heeft om dit te bereiken tijdens de raadsvergadering (gesteund door D66) een motie ingediend. Vervolgens werd besloten om zo snel mogelijk een onderzoek te doen naar veilige oplossingen voor de uitritten aan de Abt van Engelenlaan en de Tuinbouwweg.

Hier een eerste reactie van het college op onze ingediende motie.

Hieronder foto's van de betreffende uitritten. 

Abt van Engelenlaan Tuinbouwweg