Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Flinke investering verduurzaming Die Heygrave

De gemeente Heusden wil in 2030 haar gemeentelijk vastgoed verduurzaamd hebben. Om de financiële en praktische uitvoerbaarheid daarvan te bepalen zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. Uitkomst van deze onderzoeken is dat elf gemeentelijke gebouwen geprioriteerd zijn voor verduurzaming tot en met 2030. Voorgesteld wordt om als eerste zwembad en sporthal Die Heygrave te verduurzamen. Vooral bij het zwembad is namelijk de grootste energiebesparing per geïnvesteerde euro te realiseren.

Met de verduurzaming van Die Heygrave wordt het zwembad behouden als gemeentelijke voorziening voor de toekomst. Iets waar DMP Heusden groot voorstander van is. Uit het onderzoek blijkt dat zwembad Die Heygrave (bijna) aardgasloos kan worden gemaakt door onder andere isolatie van het gehele gebouw en het vervangen van de technische installaties en de komst van een warmtepomp. Voor sporthal Die Heygrave blijkt alleen het aanbrengen van LED-verlichting rendabel. Voor de uitvoering van deze maatregelen is een investering van € 2,6 miljoen nodig. Uitvoering vindt plaats in 2020 en 2021. 

Met dit pakket bereikt Heusden een CO2-reductie van 207 ton per jaar. In geld uitgedrukt is de energiebesparing jaarlijks 67.800 euro. Er had nog een schepje bovenop gekund door voor bijna een miljoen extra te investeren in maatregelen in de sporthal. Maar dat zou relatief gezien weinig opleveren en had te weinig rendement, terecht volgens DMP Heusden. Het bedrag van 2,6 miljoen euro is al veel geld, maar het wordt in vijftien (installaties) en dertig (gebouw) jaar afgeschreven. Dit geeft een kapitaallast van 143.000 euro per jaar, waar dus een besparing van 67.800 euro tegenover staat. Daarbij komt dat de gemeente uiteraard het goede voorbeeld moet geven. De gemeenteraad was het unaniem eens over deze duurzame investering.