Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gewenste verandering rol bibliotheek Heusden

In de raadsvergadering van 2 juli stond de kadernotitie Bibliotheek op de agenda. Om te komen tot dit document hebben we als DMP Heusden verschillende bijeenkomsten bijgewoond om zo aan de voorkant informatie te verzamelen en uiteindelijk ook onze zienswijze te delen. De conclusie die we met elkaar trekken is dat het bibliotheekwerk in Heusden moet veranderen. Niet om afbreuk te doen aan het mooie werk wat is verzet maar simpelweg omdat de rol van de bibliotheek verandert.

De rol van de bibliotheek verschuift van het beschikbaar stellen van kennis in boeken naar het distribueren, ontsluiten en delen van kennis en het aanbieden van digitale diensten maar ook het faciliteren van ontmoeting en het bijdragen aan cultuuraanbod. De bibliotheek krijgt steeds meer een maatschappelijke rol. Om deze rol goed te vervullen zijn lokale netwerken en samenwerkingen nodig die maken dat het aanbod ook afgestemd is op de betreffende kernen. Deze trend zie je landelijk en dit was ook de conclusie die op beide avonden sterk naar voren kwam.

Tijdens de raadsvergadering hebben we als DMP onze zorgen geuit over de samenwerking tussen het college en het bestuur van de bibliotheek. Door diverse berichten in de media maar ook de interactie tijdens de informatievergadering Samenleving bekruipt ons het gevoel dat beide partijen niet op één lijn zitten. De wethouder heeft aangegeven dat onze zorgen onterecht zijn.

Een ander zorgpunt dat we hebben is dat de Heusdense bieb niet mee lijkt te willen in allerlei grote veranderingen die bibliotheken elders wel doorvoeren om zich aan te passen aan een veranderende en bredere maatschappelijke rol. De kaders zijn duidelijk maar graag willen we als raad betrokken worden bij het uiteindelijke plan van de bibliotheek om er zeker van te zijn dat we dezelfde stip aan de horizon voor ogen hebben. De wethouder heeft toegezegd om hier op deze wijze invulling aan te geven.

Een laatste belangrijk punt betreft de prestatieafspraken. Ieder jaar wordt er € 900.000 subsidie beschikbaar gesteld voor bibliotheekwerk. Echter zijn de prestatieafspraken sinds 2014 ongewijzigd. Dit is niet acceptabel. Na ontvangst van de toekomstvisie en het beleidsplan van de bibliotheek zal de beoordeling plaatsvinden door een externe deskundige. Deze zal tevens zijn expertise gebruiken om het plan om te zetten in concrete prestatieafspraken. Uiteindelijk is het aan de raad om te bepalen of het beleidsplan de negen ton subsidie waard is.

Zie hier het artikel in het Brabants Dagblad