In de raadsvergadering van dinsdag 2 april stond ook het zogenoemde ‘Strategisch kader” voor de nieuwbouw van de Dromenvanger / De Leilinde in Oud-Heusden op de agenda. Voor DMP een belangrijk onderwerp. DMP Heusden heeft in een vorige vergadering een motie ingediend met het verzoek om bij de realisatie van deze nieuwe school ook goed te kijken naar de behoefte vanuit de wijk en daar op een zorgvuldige wijze vorm aan te geven. Goede onderwijshuisvesting kost veel en we hebben maar 1 keer in de 40 jaar de kans om dit goed te doen.

We zijn dan ook blij dat er verder is gekeken dan naar alleen de bouw van sec een school en dat peuterspeelzaalwerk en de BSO een plaats gaan krijgen en dat de bieb bij de verdere uitwerking gaat meedenken hoe zij een belangrijke rol kunnen vervullen binnen de nieuwe school. Met alleen de realisatie van de onderwijshuisvesting hadden we onze inwoners in Oud-Heusden echt tekort gedaan.

Aan de ene kant zijn we als DMP dan ook erg blij dat dit gerealiseerd gaat worden maar anderzijds hebben we ook een beetje buikpijn. Om de nieuwbouw en renovatie van scholen te plannen is er een Integraal Huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. Hierin zijn ook bouwkosten per m2 opgenomen. Echter doordat de bouwkosten zijn gestegen, er (wettelijk) hogere kwaliteitseisen worden gesteld en we de wens hebben om zo energiezuinig mogelijk te bouwen zijn deze kosten structureel hoger. In het IHP is deze prijsstijging nog niet doorgerekend. Wat DMP betreft wel een risico. We hebben als gemeente de verantwoordelijkheid om al de scholen die voor nieuwbouw of renovatie gepland staan de komende jaren op hetzelfde niveau te bouwen. Daarom is het belangrijk om een goed inzicht te hebben op de totale financiën. Het is echter niet wenselijk om de bouw van de Dromenvanger en Leilinde te vertragen. Er is unaniem door de raad besloten om het strategisch kader vast te stellen en de wethouder heeft toegezegd om zo spoedig mogelijk met een aangepaste versie van het IHP naar de raad te komen. Voor wat betreft de kosten van energiezuinig bouwen zijn er twee mogelijke varianten ENG en BENG (energieneutraal en bijna energieneutraal). Er is echter geen eenduidige omschrijving van wat deze termen nu inhouden. Daarom heeft de wethouder tevens toegezegd om in beeld te brengen wat de verschillen zijn, wat ze qua energiebesparing opleveren en wat invoering van BENG- dan wel ENG-maatregelen kosten zodat we hier als raad ook een gefundeerde keuze in kunnen maken.

Wat DMP betreft nu met volle kracht vooruit!

Menu