Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brede steun voor kavelruil GOL

Al enige tijd wordt er gewerkt aan een integrale kavelruil waarin ook gronden van onze gemeente betrokken zijn. Met deze kavelruil worden meerdere doelen gerealiseerd waaronder de uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL), het realiseren van afstandsverkorting en verbetering van de landbouwstructuur voor agrariërs. De nu voorliggende kavelruil werd afgelopen dinsdag unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Heusden. 

In de kavelruil wordt gesproken over inbreng en toedeling van percelen. Bij de kavelruil zijn 32 partijen betrokken, waaronder eigenaren en pachters. Voor onze gemeente is er sprake van een inbreng van 35.78.42 ha met een waarde van € 2.293.282 en een toedeling van 24.91.91 ha tegen een aankoopprijs van € 1.813.852. De aan- en verkoopprijzen van de in te brengen en toegedeelde percelen zijn overeenkomstig de getaxeerde waarde. 

DMP Heusden had enige bedenkingen bij de kavelruil. Want waar zeg je nu precies 'ja' tegen? Waar zitten mogelijke risico’s? Deze duidelijkheid werd verschaft door de vertrouwelijke stukken die na de informatievergadering ter inzage kwamen. De kans dat de Raad van State een streep door het gehele GOL-plan zet is klein en de risico's die we lopen in deze kavelruil zeer beperkt. Binnen deze kavelruil zijn nog niet alle GOL-gronden opgenomen en de ruil vindt plaats tegen huidige marktwaarde. Hierdoor blijven de verkregen gronden zijn waarde behouden. Een uitstel van deze kavelruil is in onze ogen dan ook niet noodzakelijk.

Omdat nog niet alle GOL-gronden verworven zijn wordt volgens de wethouder in het najaar nog een kavelruil verwacht. Daarnaast gaf de wethouder op verzoek van DMP aan de brief van Bewonersvereniging Vijfhoevenlaan met vragen over deze kavelruil te beantwoorden.