Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volgende stap in ontwikkeling Landgoed SteenenburgOp 19 december 2017 is de volgende stap gezet in de ontwikkeling van Landgoed Steenenburg, beter bekend als De Poort van Heusden. DMP Heusden was eerder al positief over het ontwikkelplan, waarbij een diagnostisch-medisch centrum wordt gerealiseerd, het kasteel wordt gerestaureerd en bedrijven en (zorg)appartementen/woningen worden ontwikkeld. Het plan past binnen de kaderstelling ‘De Poort open voor ontwikkeling’ en de realisatie van het plan zal fasegewijs tot stand komen. Wat nu voorlag was de publiek-private samenwerkingsvorm tussen de gemeente en de initiatiefnemer.

Landgoed Steenenburg is een steenenburg in twee opzichten. Het is onze ogen een steengoede ontwikkeling die past binnen de vastgestelde kaders, zowel inhoudelijk als financieel. Het plan levert een grote meerwaarde op voor de gemeente Heusden. Aan de andere kant hangt het gebied, door de aankoop in het verleden, al jaren als een molensteen om onze nek. Als DMP Heusden kijken wij dan ook positief kritisch naar deze vorm van samenwerking. Om goed inzage te krijgen in de onderliggende stukken moest de meeste informatie helaas vertrouwelijk ter inzage worden gelegd. Niet zo gek dus dat DMP Heusden de behandeling van dit onderwerp ook in vertrouwelijkheid wilden doen. Wij liepen tegen het praktische probleem aan dat niet duidelijk was welke vragen wel of niet gesteld kunnen worden. Nu kon iedereen vrijuit spreken.

De samenwerkingsvorm tussen de gemeente en initiatiefnemer (de Kelders Groep) betreft een CV/BV constructie (CV = Commanditaire Vennootschap, BV = Besloten Vennootschap); een constructie die bij dit soort grote projecten wel vaker wordt toegepast. Deze vorm van samenwerken lijkt in dit geval de beste oplossing om het gebied daadwerkelijk tot ontwikkeling te brengen en het maximale eruit te halen. Daarnaast worden de risico’s voor zowel de gemeente als de initiatiefnemer zoveel mogelijk beperkt. De wethouder heeft toegezegd om met enige regelmaat de raad op de hoogte te houden van de samenwerking en de ontwikkelingen en de beschikbare informatie zoveel als mogelijk te delen.

De grootste prioriteit van de ontwikkeling ligt nu bij de realisatie van het diagnostisch-medisch centrum en de restauratie van het kasteel. Met deze plannen blijft het bestaande karakter en bos behouden en worden de natuurlijke kwaliteiten versterkt. De historische kasteeltuin wordt in ere hersteld en het welbekende knalroze kasteel wordt in oude glorie hersteld en wordt de ‘huiskamer’ van Landgoed Steenenburg. Een plan dus waar werken, wonen en recreëren samenkomen en waar belangrijke elementen van het gebied behouden blijven. Dit plan wordt nu verder uitgewerkt in een nieuw bestemmingsplan wat in 2018 aan de raad wordt voorgelegd.