Per 1 jan. 2015 is de verantwoordelijkheid, voor het uitvoeren van het onderhoud aan de schoolgebouwen van het basisonderwijs, overgegaan van de gemeente naar de onderwijsinstellingen (voor Heusden: Scala, Stichting Willem van Oranje en Stichting Leijestroom). De onderwijsinstellingen krijgen hiervoor jaarlijks een uitkering van het Rijk. De gemeente is dan enkel nog verantwoordelijk voor nieuwbouw of vervanging. Bij deze overdracht was er sprake van een behoorlijk achterstallig onderhoud (2013/ 2014). De betrokken partijen zijn het nog lang niet eens met de financiële afdoening. 

Omdat er op de overgangsdatum sprake was van een behoorlijke achterstand in onderhoud (dus werkzaamheden welke uitgevoerd hadden moeten worden) en uitgesteld onderhoud (eerder ingepland onderhoud maar nog niet nodig) heeft de raad in sept. 2015 gesteld dat het redelijk zou zijn om scala hierin tegemoet te komen (er is wettelijk geen verplichting). Afgesproken was om hiervoor een meerjarig onderhoudsplan uit te werken voor de komende jaren. Daarnaast voor het achterstallig onderhoud (mbt de periode vóór 1-1-2015) een schouw uit te voeren (met een raming van onderhoudskosten). In de raadsvergadering van 20 dec. 2016 zijn beide onderwerpen besproken (onderhoudsplanning en resultaten schouw).

Alhoewel het meerjaren-onderhoudsplan (IHP) in samenwerking met de onderwijspartijen is uitgewerkt kon tijdens de informatievergadering de conclusie worden getrokken dat Scala het stellig oneens is met de voorziene afwikkeling van het achterstallige onderhoud. Uiteindelijk vindt Scala (uit monde van de bestuursvoorzitter Henk van der Pas) dat te weinig kosten worden vergoed voor onderhoudswerkzaamheden die voor 1-1-2015 zouden moeten zijn uitgevoerd. Daarnaast is Scala tegen het voorstel om de financiële afwikkeling mee te nemen in de gemeentebegroting voor de komende jaren (vaststelling van de voorjaarsnota). Ook is Scala het niet eens met de wijze waarop de schouw is uitgevoerd. Aan de wethouder hebben we daarom gevraagd om d.m.v. goed bestuurlijk overleg tot een compromis te komen. Met name om te voorkomen dat de juridische procedure en gang naar de rechter wordt gekozen. Hierdoor zal het uitvoeren van groot onderhoud nog meer vertraging oplopen; dit gaat uiteindelijk ten koste van staat van de schoolgebouwen. Hier zijn onze kinderen zeker al niet bij gebaat!

In de raadsvergadering van 20 dec. jl. bleek dat dit niet gelukt is. Inmiddels is door Scala de juridische procedure ingezet. Dat betekent dat de gemeenteraad weinig op de verdere afwikkeling kan sturen. DMP verwacht van de betrokken wethouder (Wim van Engeland) en de bestuursvoorzitter van Scala er alles aan zal doen om verdere escalatie te voorkomen. DMP verwacht van beide partijen een reële benadering en de wil om eruit te komen. De wethouder heeft toegezegd om dit in januari weer verder op te pakken.

Daarnaast vinden wij het niet juist dat Scala (lopende de juridische procedure) geen geld uitgeeft aan het noodzakelijke groot onderhoud zoals dat in de schouw is vastgesteld. Scala zou met het meest urgente onderhoud kunnen starten omdat een belang deel van het bedrag voor achterstallig onderhoud is uitgekeerd door de gemeente Heusden (ad. 473.282,=).

De raadsvergadering stemt uiteindelijk in met het uitgewerkte integraal huisvestingsplan en met de resultaten van de schouw. De ontwikkelingen worden verder afgewacht. In de eerstvolgende informatievergadering zal de wethouder de gemeenteraad verder informeren over de stand van zaken. 

 

Menu