De gemeenteraad heeft op 29 september jl. gesproken over de toekomst van het gebouw De Voorste Venne. Nadat kwartiermaker Andersson zijn opdracht had teruggegeven en de drie hoofdgebruikers, stichting De Voorste Venne, Aleph en de bibliotheek de besprekingen hadden stopgezet kwam de vraag hoe nu verder. In de informatievergadering samenleving had DMP Heusden al eerder vastgesteld dat het, gelet op de ontwikkelingen in de afgelopen periode, niet zoveel zin meer heeft om terug te kijken. Leering uittrekken en verder! En dus hebben we duidelijk uitgesproken de schouders er onder te willen zetten.

Vertrekpunt ook nu is dat we ons willen richten op het realiseren van een functioneel gemeenschapshuis, een kunst- en cultuurcentrum waar ontmoeten centraal staat en wat primair gericht is op het ondersteunen van Heusdense activiteiten. Het belang van een sociaal-cultureel ontmoetingscentrum is groot voor onze gemeenschap. Dat is wat DMP Heusden betreft de kern waarin we willen investeren en succesvol willen presteren. Het realiseren van dit sociaal-cultureel ontmoetingscentrum kan, omwille van de financiële haalbaarheid, wat ons betreft gecombineerd worden met een deels commerciële invulling. Daarbij wil DMP opmerken dat deze laatste de hiervoor genoemde kerndoelstelling niet mag verdrukken; hoe financieel interessant dan ook. Ofwel we besteden geen 5 miljoen aan een bedrijfsverzamelgebouw.

De eisen aan de uitvoering moeten aansluiten bij de coalitieafspraken. Enerzijds zal het gebouw moeten voldoen aan de bouwkundige eisen. Iets wat nu heel duidelijk ontbreekt en dat maakt het noodzakelijk het plan in een relatief korte periode te realiseren. Anderzijds, een optimale bezettingsgraad waarmee we een verlaging van kapitaalslasten en een structurele verlaging van de exploitatiekosten kunnen realiseren. De kwartiermaker heeft hierover een gelijkluidend advies gegeven welke door het college is overgenomen. Het is daarom dat de gemeenteraad besloten heeft om eerst te gaan inventariseren welke organisaties belangstelling hebben voor huisvesting in de Voorste Venne, zodat daarna pas het plan verder kan worden uitgewerkt. De wethouder heeft aangegeven langs welk tijdspad dit zal worden aangepakt. Er zit veel tijdsdruk op en dat is goed aangezien het gebouw op dit moment veel technische gebreken laat zien. We hopen in november meer te weten over de beschikbare potentiele gebruikers.

In maart 2017 wordt er aan de raad een go/no-go besluit voorgelegd. Op dat moment is duidelijk of de doelstelling kan worden gerealiseerd en of aan de voorwaarden uit het coalitieakkoord* kan worden tegemoetgekomen. In dit planningsvoorstel kan DMP Heusden zich prima vinden. Er blijft een budget van 5 miljoen beschikbaar voor de ver-/nieuwbouw en de huidige gebruikers van de Brugzaal en de Hunenhof krijgen in principe weer een plek in het gebouw. Ook stichting De Voorste Venne is meer dan welkom, waarbij de wethouder heeft aangegeven naar aanleiding van de brandbrief (artikel BD van zaterdag 24 september) weer in gesprek te zijn met de stichting.

Voor dit alles was een kleine tekstuele aanpassing van het raadsbesluit nodig om tegemoet te komen aan de kerndoelstelling. Zie hier het door 5 partijen ingediende amendement.

* Voorwaarden uit coalitieakkoord 
De plannen voor De Voorste Venne worden versoberd. We gaan hierbij uit van een taakstellende investering van maximaal € 5 miljoen en afstoting van een deel van het complex. Het gebruik richt zich primair op Heusdense activiteiten. Doelstelling is een multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de huidige bouwkundige eisen en aan de eisen van energiezuinigheid en dat, met het oog op een verantwoorde exploitatie, een optimale bezettingsgraad heeft. Hierdoor ontstaat, naast de verlaging van de kapitaallasten, ook een structurele verlaging van de exploitatiekosten.

Menu