De DMP fractie krijgt door het jaar heen een flink aantal begrotingen en beleidskaders te verstouwen. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noord komt hierbij aan bod. Recent stonden het Beleidskader (behandeld in de vergadering van maart 2017) en programmabegroting 2018 van de Veiligheidsregio Brabant Noord (behandeld in juni 2017) op de agenda. De signalen die wij hieruit oppikken baren DMP Heusden zorgen. Middels een motie heeft DMP de burgemeester gevraagd onze zorgen over de brandweer mee terug te nemen naar het bestuur van de Veiligheidsregio en aan te dringen op een aanpak van problemen.

Bij de voorbereiding van de agendapunten over de Veiligheidsregio kwam een deja vu beleving naar voren. Je denkt iets eerder meegemaakt te hebben maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Bij herhaling werd vermeld dat de bedrijfsprocessen bij de Brandweer Brabant Noord (BBN) nog steeds zeer sober georganiseerd zijn. Daarbij komt dat er recent een bestuurlijke conferentie plaats heeft gevonden met als titel ‘de stand van het ijs’, dan hoef je geen waarzegger te zijn om te bedenken dat het ijs waarschijnlijk dun is en dat het gevaar erdoorheen te zakken dreigt. Dit gecombineerd met de signalen die we horen uit het veld, onder andere de gevolgen van bezuinigingen, dan maakt DMP zich daar zorgen over.

Probleem is dat op basis van de teksten niet is in te schatten hoe groot de risico’s zijn en waaruit die dan bestaan. De eerder toegezegde formulering van nieuw beleid voor de brandweerregio is wederom uitgesteld. Maar al meerdere keren op rij is de waarschuwing gegeven dat de levering van producten en diensten, ook voor het primaire proces, zeer kwetsbaar is. Er wordt aangegeven dat dit leidt tot (bestuurlijke) risico’s. De vraag is welke risico’s wordt nu concreet bedoeld? In welke mate is  de primaire taakuitvoering van de brandweer (het redden van mens en dier) in gevaar? Hoe hoog is de urgentie en zou dit probleem niet met meer urgentie moeten worden opgepakt? Dat zijn vragen die DMP heeft gesteld.

DMP heeft een motie opgesteld waarin voorgesteld wordt er bij de Veiligheidsregio op aan te dringen te verduidelijken wat de risico’s nu precies inhouden. En aan de slag te gaan met het aanpakken van de problemen. D66 en Heusden Een dienden de motie mee in en deze werd unaniem aangenomen. De burgemeester heeft toegezegd, met de motie onder de arm, zich hier hard voor te maken en de uitkomst terug te koppelen aan de gemeenteraad.

Klik hier voor de motie

Menu