Het coalitieprogramma 2014-2018 zet in op realisering van een energiebesparing van 15%, onder andere bij gemeentelijke gebouwen. Maar als je het goed wil doen moet je breder kijken. Recent behandelde de gemeenteraad een voorstel van het college met een plan van aanpak voor energiebesparende maatregelen en de bijbehorende financiële gevolgen om deze doelstelling te bereiken.

Samenwerking met energie coöperatie Energiek Heusden

De doelstelling is zoals gezegd om het energieverbruik van de gemeentelijke organisatie met 15% terug te dringen. In het voorstel zijn ook de al genomen en in uitvoering/voorbereiding zijnde maatregelen opgenomen. Het plan van aanpak is, in overleg met de gemeente, opgesteld door de lokale energie coöperatie Energiek Heusden. Hier is DMP Heusden zeer over te spreken, vooral omdat DMP er meerdere malen op aan heeft gedrongen te investeren in deze samenwerking en gebruik te maken van de aanwezige expertise.

Energieverbruik 2014 als uitgangspunt

Hierbij is het energieverbruik (zowel elektriciteits- als gasverbruik) van de gemeentelijke organisatie in het jaar 2014 is als nulsituatie bepaald. Alle categorieën waarvoor onze gemeente de energierekening betaalt, zoals openbare verlichting (OV), (sport)gebouwen, rioolaansluitingen, vervoer en evenementen, zijn betrokken. Verder is de reductie van CO2-uitstoot is als meeteenheid gekozen om besparingen op energieverbruik en duurzame opwekking in/bij de gemeentelijke eigendommen aan te geven. In 2014 was het resultaat een uitstoot van 2,5 miljoen kg CO2.

Wat is er al bereikt?

Sinds 2014 zijn al energiebesparende maatregelen genomen of in uitvoering/voorbereiding. Deze leiden samen tot een besparing van ruim 228.000 kg, ofwel 9,1% van de uitstoot in 2014. Daarnaast is gezocht naar de grootste energieverbruikers met de meeste technische mogelijkheden om, op relatief korte termijn, de besparingsdoelstelling te kunnen bereiken. Dat heeft geresulteerd in een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden binnen de openbare verlichting en negen gemeentelijke (sport)gebouwen. Hierbij zijn mogelijkheden gevonden om in totaal 481.000 kg extra CO2-reductie ten opzichte van de gemeentelijke uitstoot in 2014 te realiseren: openbare verlichting 4,6%, gemeentegebouwen 5,3% en sportgebouwen 9,3%. Het totale besparingspotentieel ligt hiermee op ruim 28% reductie ten opzichte van de CO2-uitstoot in 2014. Dit is fors meer dan de doelstelling, maar geeft een richting aan naar een verdergaande energiebesparing na 2018.

Wat gaat het kosten?

De kosten van deze extra maatregelen, die dus leiden tot ruim 28% CO2-reductie, bedragen naar verwachting ca. 1.500.000, ofwel ca. drie euro per minder uitgestoten kg CO2 per jaar. Voor zover het meerkosten betreft bovenop de reguliere (vervangings)investeringen worden de hieruit voortvloeiende jaarlijkse kapitaallasten, minus de gerealiseerde besparing, ten laste gebracht van het in de voorjaarsnota opgenomen bedrag van 1.000.000 dat zal worden opgenomen in de begroting 2017. Met de realisatie van een reductie van stroomverbruik en CO2-uitstoot in de openbare verlichting kan bij het actualiseren van het beleidsplan Openbare Verlichting (gereed eind 2016) rekening worden gehouden. Bij de vervanging wordt, voor zover mogelijk, rekening wordt gehouden met investeringen die vanwege de leeftijd van de apparatuur toch al de komende jaren moeten worden gedaan. Hierdoor wordt er geen geld over de balk gesmeten. DMP heeft dan ook ingestemd met het voorstel.

Menu